Dr. Benjamin Perkus, az Aroma Freedom Technika szülőatyja, 1995 óta praktizál pszichológusként. a hagyományos iskolákon túl képesítést szerezett EMDR-ből, EFT-ből, NET-ből, ART-ből. Ezek a progresszív módszerek segítenek, hogy gyorsabban jussunk át az érzelmi hullámvölgyön. Továbbá neurofeedback és más energiapszichológia módszerek is rajta vannak a listáján..
Az Aroma Freedom Technika egy új módszer. 25 éve dolgozik rajta. Tehát nem csak egy gyorsan összehozott szemfényvesztő módszer, komoly tudományos alapokra épülő technika.
Körülbelül 20 évnyi kísérletezgetés kellett neki ahhoz, hogy megtapasztalja, ha megfelelő kombinációban lélegzünk be illóolajokat, elengedhetjük a negatív gondolatokat, érzéseket és emlékeket, amelyek visszatartanak attól, hogy felismerjük álmainkat és a céljainkat.

Mélyebb betekintés az AROMA FREEDOM TECHNIKÁBA

A kognitív terápiát egy pszichoanalitikus fejlesztette ki a ’60-as években: Aaron Beck. A depressziós betegei tanulmányozása közben arra jött rá, hogy tudat alatt negatív gondolataik vannak, és a negatív hajlamuk miatt negatívan viszonyulnak a világhoz, az élethez, és amikor leíratta velük a tudatalatti negatív gondolatokat, hogy azoknak a tudatában legyenek, javítani tudott az állapotukon. Ő volt az első, aki kiemelten foglalkozott a negatív gondolatokkal.

A testközpontú terápia az 1920-as években jelent meg. Wilhelm Reich nevéhez fűződik, bioenergetika. Aztán a ’60-as években újra hódít a testorientált terápia és a gestaltterápia. Arra koncentrálnak, hogyan érzi magát az ember a testében, hol van a testérzet. És az, ahol az ember az érzelmeit tárolja a testében, kulcsfontosságú a folyamatok megértésében.

Az egzisztenciális terápia ’30-40-50-es években jelent meg. Az irányzat lényege, hogy az érzelmeink azt tükrözik, hogy állnak a projektjeink. Ha szomorú vagyok, az azért van, mert van egy olyan projektem, ami nem megy jól. Vagy azért szorongok, mert legbelül érzem, hogy az egyik valami, amin dolgozom, nem jó. Ez azért hasznos az AFT-ben, mert amikor célkitűzésre koncentrálunk, akkor kitűzünk egy feladatot. Ha nem tűzünk ki feladatot, akkor a többire koncentrálunk.

Ez a módszer a ’90-es években jelent meg. Kezdetben ez ellenállásba ütközött, mert a múltba merengéssel dolgozó terapeuták, akik éveken át beszéltetik a pácienseket, úgy rémlik, nehezteltek rá. De kiderült, ha a megoldásra fókuszálunk, az emberek állapota gyorsabban javul. A múlt helyett a célokra és a problémákra koncentrálás jó ötletnek bizonyult. A megoldásfókuszú módszer innen ered. Az önmegvalósítás központi eleme az AFT-nek is.

Erőszakmentes kommunikáció  irányzat és módszer szintén a ’60-as évekből való, de azon alapul, hogy ha tisztán kifejezzük, mit akarunk, az tiszta kommunikációt eredményez. Ez visszaköszön majd az Aroma Freedom Technika 12 lépésénél, nagy hatással volt dr. Perkus terápiás módszerére.

’60-as évek terméke a humanisztikus pszichológia is, Abraham Maslow volt az egyik alapító atya. Önmegvalósításról beszélt, és arról, hogyha megvannak az alapvető szükségleteink, mint étel és menedék, akkor lépünk feljebb a szükségletek létráján, és a tetején van az önmegvalósítás. Nem akarunk akármilyen munkát. De a létszükségletek miatt bármilyen munkával beérjük, ha az fedezi a lakbért és az ételt. De attól nem vagyunk boldogok. Ha nem vagyunk boldogok állás nélkül, boldogok leszünk bármilyen állással. Ha van állásunk, többet akarunk. Az önmegvalósítás központi eleme az AFT-nek is.

Szemmozgásos Traumafeldolgozás. Ez volt az első terápia, amit dr. Perkus a diploma után megtanult kezdő pszichológusként. Mindenféléről beszélgetett a páciensekkel, és rájött, hogy a beszélgetés nem elég, kell még valami más, amivel mélyebbre áshat és gyorsabban segíthet megoldani a problémáikat. Ezért kitanulta az EMDR-terápiát. Itt az a kiindulópont, hogy ha megvan az emlékkomplexum: a múltbéli trauma, a negatív gondolat, a testérzet, és egyszerre koncentrálsz az egészre, és bilaterális stimulációt alkalmazol, szemmozgásokat kiváltó ingerekkel, vagy ingerekkel, vagy érintéssel stimulálod az alanyt, az segít újrafeldolgozni a múltbéli traumát. És ez nagy hatással volt dr. Perkusra.

Narratív expozíciós terápia is nagy hatással volt dr. Perkusra, ami egy újabb módszer. A módszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy amikor felmerül valami problémánk, az visszavezethető egy neuroérzelmi traumára. Tehát valami, ami a jelenben történik, visszavezethető egy adott élményre, ahol egy érzelem vagy gondolat elakadt, nem került feldolgozásra. És amikor ki tudjuk engedni a visszatartott energiát annak az eseménynek az emlékéből, máshogy viszonyulunk a jelen problémájához.

Ezek a legfontosabb irányzatok, amelyek hatással voltak dr. Perkusra, és az AFT kifejlesztésére, ami végül is az előbb felsoroltak kombinációja lett. Viszont ami az újítás, az a szaglás és az illóolajok ereje. És ez az, ami olyan szintre emeli az AFT-t, amilyet még nem láttál. A szaglásra építünk, ami az egyik alapvető érzékünk, és az illóolajok erejére, arra, hogy azonnal hatnak a tudatunkra, ettől olyan hatékony ez a módszer.

A technika során használt illóolajok:

  • MRB (Stress Away, Levendula, Tömjén keveréke)
  • Inner Child (Belső gyermek)
  • Release (Elengedés)
  • Belive (Hit)
  • Transformation (Átformáló)

KAPCSOLAT